Víkend s fotografiou 2020

"Stará tradícia - moderný život"

Program s inšpiratívnymi hosťami | 27.-29. novembra | Podkrovie SOS | Program s hosťami sa odkladá na neurčito

Projekt pracuje s témou, ktorej je následne prispôsobená dramaturgia a výber hostí podujatia. Pre rozvoj fotografickej zručnosti neprofesionálov je dôležité vedieť odkryť tajomstvá spracovávania témy a jej následného transformovania do vlastnej tvorby. K tomu slúžia ponúkané výstavy a sprievodné podujatia, ktorých úlohou je inšpirovať účastníkov k tematickému fotografovaniu. V roku 2020 budeme pracovať s témou "Stará tradícia - moderný život".  Chceme ponúknuť odpovede na otázku - môžeme byť šťastní? Zameriame pohľad na túto tému a pokúsime sa nájsť riešenia pre spokojný osobný život. Fotografia je inšpiráciou a môže nás zmeniť … neplatí, že svet je v rukách mocných. Svet je o našej osobnej zodpovednosti. Podrobnejší program už čoskoro.

Pred niekoľkými rokmi som začal cvičiť, lebo som musel … teraz cvičím lebo chcem. Niekedy sa hráme so slovami, ale je v tom ďaleko viac. K joge nás zvyčajne privádzajú zdravotné ťažkosti (skôr narodení), alebo, že to dobre vyzerá (mladšie ročníky). Keď sa podarí zostať aj po úvodných očareniach i po mnohých nezdaroch, začíname vnímať jogu nie ako fyzické cvičenie, ale aj ako mentálny tréning. Možno budeme chodiť skôr spať, ráno vstávať s ÓM, prestane nám chutiť mäso, začneme sa usmievať. V práci neodsunieme tú najnáročnejšiu úlohu „na potom“. Začneme počúvať, nielen hovoriť. Je toho viac, čo prináša joga do našich životov.

Na fotografiách sú lektorky jogy. Snažil som sa predstaviť asány, ako symboly. Podnety, ktoré vytvárajú osobnosť aj spoločnosť. Lebo nie je jogín ten, ktorý to ustojí na podložke, ale v živote.

(Miro Zaťko)

 

 

Výstavu si môžete pozrieť formou katalógu, online.



 

 

 

Víkend s fotografiou má za sebou 9 ročníkov, na ktorých sme privítali aj fotografické celebrity ako: Kati Baricz, Tono Stano, Alan Hyža, Jindřich Štreit