Ako si vystrúhať habarku

HABARKA, ŠPIERDLIK, FÚRKA, MUTVIČKA, ŠVRĽÁK, ...

Po vianociach dávame v našej dielni pravidelne druhú šancu na predĺženie života stromčekom  v podobe domácej pomôcky do kuchyne a máme z toho všetci, hlavne deti, ohromný pocit. Na horniakoch sa jej  hovorilo habarka. Slúžila hlavne na miešanie resp. habarkovanie mlieka. Je to v podstate kúsok dreva na konci ktorého je päť, šesť, sedem výhonkov. Výroba je veľmi jednoduchá. Zvládne ju každý kto sa chce trošku zabaviť a spraviť si z dreva niečo užitočné.  Základ je vrchol zo stromčeka ide o poslednú rozvetvenú časť,  pod prvým rozkonárením. 

Ako na to ...


Takto si po vianociach vieme spraviť radosť mi, pri výrobe tohto čarovného pomocníka s krásnymi regionálnymi názvami a isto týmto darčekom vyčaríte úsmev na perách každej mamičky a starej mamy.